Siikalatvan kunta
Search
Generic filters
Kylvä siemenesi Siikalatvalle

Luonnossa Siikalatvalla

Retkeilykohteet

Haapavuori

Haapavuori on loistava kohde koko perheelle. Opastettujen polkujen varressa on laavu näköalatornilla ja ulkokäymälällä. Puut löytyvät valmiina ja luontopolun luokse pääsee autolla. Luontopolku sijaitsee Uljuan altaan ja valtatie 4:n väliin jäävällä metsäisellä alueella. Lähtö-/ pysäköintipaikkoja on kaksi, Nälkämaalla ja Uljuan läheisyydessä. Molemmissa lähtöpaikoissa on myös infotaulu.Uljuan päässä on virallinen uimapaikka ja kalastuspaikka. Haapavuorentie 50 kohdalla myös kunnan ylläpitämä nuotiopaikka Uljuan tekoaltaan läheisyydessä.

Haapavuorentie 65, 92600 Pulkkila

Kangasjärven grillikatos

Kangasjärvi sijaitsee noin neljä kilometriä Kestilästä Temmestietä Ouluun päin. Alueella on rantalentiskenttä, grillikatos ja pukukopit. Kangasjärvellä toimii talvisin avantouintipaikka. Uimaan pääseen maksamalla 20 euron maksun, ( sisältää 10 € käyttömaksun ja 10 € avainpantin). Avaimen voi lunastaa Kestilän kirjastosta.

Temmestie 374, 92700 KESTILÄ

Keinonkankaan maauimala

Alueella lisäksi rantalentiskenttä ja tenniskenttä. Maauimalassa toimii talvisin avantouintipaikka, uimaan pääsee maksamalla 20 euron käytttö/panttimaksun pukusuojan avaimesta. Panttimaksusta saa takaisin 10 euroa kun palautaa avaimen avantouintikauden loputtua. Avaimen voi lunastaa vapaa-aikatoimistosta Sandelsintie 12. Talvella myös mäenlasku onnistuu. 

 
Teollisuustie 10, 92500 RANTSILA

Kortteisen laavu

Kortteisen laavu löytyy Kortteisen tekojärveltä Piippolan kylästä. Lähellä myös veneenlaskupaikka. Helposti lähestyttävissä myös lapsiperheille. Tarkat koordinaatit 64° 10′ 28.4″ N, 26° 06’16.2″ E.

Kartta ohjaa Iisalmentielle kohtaan, josta käännyt Pyhännältä päin tulleessa vasemmalle ja Piippolasta oikealle. laavu löytyy tarkoilla koordinaateilla.

Iisalmentie 1826, 92620 Siikalatva

Kurun lintujärvi

Kurun lintujärvi Rantsilassa on myös helposti lähestyttäövä kohde lapsiperheillekin. Kurunnevan alueelta löytyy useita nuotiopaikkoja reittien varrella sekä lähtöpaikoilla. Alue on myös suosittu linturetkeilykohde ja sieltä löytyykin kaksi lintutornia. Karttaan on merkitty Kurunnevan pysäköintialue, josta voit aloittaa retkesi Kurulla.
Kurunneva 479, 92500 RANTSILA

Lehtomäen laavu

Hiihtoradan ja upeiden ulkoilureitistöjen varressa suojaisa nuotiopaikka, osittain katettu. Polttopuut löytyvät. Pääset hyvin lähelle autolla. Käytössä talvisin ladut ja pulkkamäki. Kesällä frisbeegolf-rata ja kattavat lenkkeilyreitistöt.
Täperäntie 114, 92600 PULKKILA

Paskokankaan maauimala

Maauimala, rantalentiskenttä. Maauimala toimii talvisin avantouintipaikkana, uimaan pääsee maksamalla 20 euron maksun (sisältää 10 euron käyttömaksun ja 10 euron avainpantin). Avaimen voi lunastaa vapaa-aikatoimesta. Alueelta löytyy upeita ja monenpituisia metsäteitä ja -polkuja, joilla voi kävellä, juosta tai pyöräillä. Kiintorastiverkosto sijaitsee tällä alueella. Autolla pääsee lähelle.
Pihlaisentie 35-51, 92620 Piippola

Nähtävyydet

Siikalatvan pinta-alasta noin 70 % on suota. Turvetuotantoalueen jälkikäytöstä saa hyvän esimerkin käymällä Kurunnevan lintujärvellä.
Noin 50 ha:n suuruisen järven itäpäähän on rakennettu kevytrakenteinen lintutorni.

Lintujen havainnointi on helppoa myös pitkin järven eteläreunaa kulkevalta tieltä. Lintutorni on 4,6 m korkea, yksitasoinen ja siihen mahtuu 1–2 henkeä. Järven länsipuolella Pylsynsaaressa on toinen katettu kaksitasoinen lintutorni, jonka alemmalle tasolle pääsee myös liikuntarajoitteiset.

Uljuan tekojärvi 28 km2 laajuisena ja Euroopan suurpatoihin kuuluvine patopenkereineen on sekä nähtävyys että tärkeä virkistysalue aivan valtatien 4:n vieressä. Vattusaaressa ja Pirunsaaressa on retkeilijöitä varten laavut. Veneenlaskupaikkoja on Lehonrannassa, Uljuan kahvilan kohdalla sekä Vornassa.

Uljualla pesii runsaslukuinen sorsalinnusto. Linnusto on hyvin monipuolinen, jopa haikara viihtyy Uljuan maisemissa. Vornan kalasatama on helposti tavoitettavissa sekä veneilijöillä että kalastajilla, samoin kuin Lehtolan ranta ja Lievolan perä. Uljuan rannat kansoitti kesällä 2017 SM-onkikisan sadat osanottajat. Uljua onkin kalastajien keskuudessa kuuluisa runsaasta kalasaaliistaan. Uljuan maiseman voi parhaiten nähdä ja kokea Uljuan Tulisaaren padon päältä avautuvalta maisemalaiturilta, kioskin parkkipaikala kapuamalla portaat ylös kohtaat ainutlaatuisen näkymän Uljuan ulapalle. 

Uljuan lounaisrannalla kohoavat Haapavuoren kalliomuodostelmat siirtolohkareineen. Näkötornista voi nähdä kauas ja luontopolkuverkostosta saa virkistävän luontokokemuksen. Kallion laella on myös laavu ja nuotiopaikka.

Uljuan rannalta  kohoava kalliomaasto vetää vertoja mille tahansa erämaatyyppiselle retkeilymaastolle. Alueella on kiintorastisto, joten myös suunnistaja löytää Haapavuoren monimuotoisilta rinteiltä riittävästi haastetta. Lapsiperheille ja innokkaille uimareille on myös Haapavuoren läheisyydessä maauimala. Retkeilijöille on tarjolla lepopaikaksi myös erämaatunnelmaan sopivat laavut sekä Uljuan ulapalle avautuva näkötorni. Haapavuoren lähellä on myös mielenkiintoinen ja rallicrossia ajavia vetävä moottorirata. Crossin taikaa ja vauhdin hurmaa pääsee maistamaan aivan nelostien tuntumassa.

Lamujoessa on luontainen harrikanta, myös ravut ovat säilyneet joen yläjuoksulla.

Lamujoki on Siikajoen suurin sivujoki, sen vasen sivujoki. Joki alkaa Pyhännän Iso-Lamujärvestä. Se kulkee Kortteisen tekojärven sekä Siikalatvankunnan Piippolan ja Pulkkilan kirkonkylien läpi ja yhtyy Siikajokeen Sipolassa
 
Skip to content