Suomen keskipisteessä

Ajankohtaista – maaseutupalvelut

Suorita ilmasto- ja ympäristökoulutus 30.4.2024 mennessä

Nyt pääsee suorittamaan ympäristösitoumuksen verkkokoulutuksen. Koulutus koskee maatiloja, jotka ovat valinneet vuonna 2023 peltotukien haussa ympäristösitoumukseensa ilmasto- ja ympäristökoulutus -toimenpiteen. 

Koulutukseen kirjaudutaan viljelijöiden verkkoasiointipalvelu Vipun kautta.

Viljelijällä on valittavana verkkokoulutuksessa viisi koulutusvaihtoehtoa. Ilmasto- ja ympäristökoulutus -toimenpiteen voi valita myös tulevina vuosina, mutta samaa koulutusta ei voi suorittaa kahta kertaa.

Koulutusvaihtoehdot ovat seuraavat:

  • hiilensidonta peltomaahan ja maaperän kasvukunto
  • kasvihuonekaasupäästöjen vähentäminen ja ilmastonmuutokseen sopeutuminen maatilalla
  • maatalousluonnon monimuotoisuuden edistäminen
  • maatilan vesiensuojelu
  • integroidun torjunnan menetelmät.

Koulutuksen voi suorittaa kuka tahansa maatilan osallisista. Suoritusaikaa on huhtikuun 2024 loppuun asti.

Hae pohjoista kotieläintukea Vipu-palvelussa 12.2-5.3.2024

Pohjoisen kotieläintuen hakuaika on 12.2-5.3.2024. C-alueella tukea on mahdollista saada emolehmistä, sonneista ja teurastetuista hiehoista eläinrekisterin eläinyksiköiden perusteella. Lammas- ja vuohitiloille tukea maksetaan uuhista ja kutuista.

Pohjoista kotieläintukea ja tuen ennakkoa haetaan Vipu-palvelussa samaan aikaan. Vaikka et hakisi tuen ennakkoa, tulee sinun hakea lopullista tukea 5.3.2024 mennessä.

Tee syysilmoitus 15.1-8.2.2024

Syysilmoitus avautuu viljelijöiden täytettäväksi verkkoasiointipalvelu Vipussa 15.1.2024. Ilmoituksen tekoon ja lähettämiseen on aikaa 8.2.2024 asti. Syysilmoitus siirtyy siis aiempaan tietoon nähden viikolla eteenpäin.

Syysilmoitus on vuodesta 2023 alkaen pakollinen lähes kaikille maatiloille. Aiemmin syysilmoitus koski vain ympäristösitoumuksen tehneitä tiloja.

Syysilmoituksessa on mahdollista ilmoittaa talviaikaisen kasvipeitteisyyden toimenpidelohkoja ja tehdä peltotukien hakuun liittyviä toimenpideilmoituksia. Tuenhakijoiden pitää ilmoittaa syysilmoituksessa kaikkien peltolohkojen kasvipeitteisyyslaji vähimmäismaanpeitteen tarkastelua varten.

Syysilmoituksessa ilmoitetaan myös ekojärjestelmätuen talviaikaisen kasvipeitteisyyden toimenpidealat.

Ympäristösitoumuksessa ilmoitus tehdään kiertotalouden edistäminen-. valumavesien hallinta- ja lintupellot -toimenpiteestä.

Lisäksi luomutilojen sekä ympäristösitoumuksen puutarhakasvien vaihtoehtoinen kasvinsuojelu -toimenpiteen valinneiden viljelijöiden pitää ilmoittaa käyttämänsä kasvinsuojeluaineet.

Peltotukien hakemusta voi täydentää ja korjata 2.10.2023 saakka

Peltotukien haku on tästä vuodesta alkaen aiempaa joustavampaa, sillä viljelijä voi tehdä tukihakemukseensa muutoksia tarpeen mukaan koko kasvukauden ajan.

Viljelijän kannattaa korjata hakemustaan verkkoasiointipalvelu Vipussa, jos hän huomaa ilmoittaneensa virheellisiä tietoja tai ei pysty viljelemään ehtojen mukaisesti. Hakemusta voi täydentää myös silloin, jos jonkin tuen haku on unohtunut.

Peltotukien haku alkaa 8.5.2023

Peltotuet ovat uudistuneet. Viljelijät voivat hakea uusien ehtojen mukaisia peltotukia viljelijöiden verkkoasiointipalvelu Vipussa (https://vipu.ruokavirasto.fi) 8.5.–15.6.2023.  Tukia voi hakea ainoastaan verkossa, sillä paperilomakkeet ovat poistuneet käytöstä.

Tukien ehdot on koottu peltotukien hakuoppaaseen, joka on luettavissa ruokavirasto.fi-sivustolla. Ehdoissa on paljon uudistuksia aiempiin vuosiin nähden, joten viljelijöiden kannattaa tutustua niihin huolellisesti ennen hakemuksen tekoa.

Pohjoisen kotieläintuen haku 2.3.2023 mennessä

Jatkossa pohjoisia kotieläintukia tulee hakea vuosittain Vipu-palvelussa. Aiemmin tehdyt osallistumisilmoitukset ovat päättyneet vuoden 2022 lopussa. Tukea ja tuen ennakkoa haetaan Vipu-palvelussa samaan aikaan. Vaikka et hakisi tuen ennakkoa, tulee sinun hakea lopullista tukea 2.3.2023 mennessä.

C-alueella pohjoista kotieläintukea on mahdollista saada emolehmistä, sonneista ja teurastetuista hiehoista eläinrekisterin eläinyksiköiden perusteella.

Tuki maksetaan kahdessa erässä; ennakko 75% hakuvuoden huhtikuussa ja loppuosa 25% hakuvuotta seuraavan vuoden huhtikuussa. Ellet hae ennakkoa, 100% maksetaan hakuvuotta seuraavan vuoden huhtikuussa.

Kansallisen kotieläintuen hakuohje.

Siipikarjan ulkonapitokielto 8.2. – 31.5.

Lintuinfluenssaviruksen leviämisen estämiseksi siipikarja ja muut linnut on suojattava kontakteilta luonnonvaraisiin lintuihin 8.2.–31.5. välisenä aikana. Pääsääntöisesti linnut on pidettävä sisällä tuona aikana koko Suomen alueella. Ulkonapitokielto ei kuitenkaan koske sellaisia pitopaikkoja, joissa ulkotarhat on kauttaaltaan aidattu ja katettu riittävän tiheällä verkolla (silmäkoko enintään 25 mm *) tai muulla vastaavalla tavalla (esimerkiksi kiinteä katto) siten, että luonnonvaraiset vesi- ja petolinnut eivät pääse kosketuksiin ulkotarhassa pidettävien lintujen kanssa. Sen, joka pitää siipikarjaa tai muita lintuja ulkona 8.2.–31.5. välisenä aikana on tehtävä kunnaneläinlääkärille ennakolta ilmoitus siipikarjan ulkonapidosta. Lisätietoa Ruokaviraston sivuilta.

Peltotukien hakuopas 2023

Peltotukien hakuopas 2023. Ehtojen ja oppaiden kirjoittaminen on vielä osittain kesken, joten peltotukien hakuopas julkaistaan tänä keväänä päivittyvissä paloissa. Tukikohtaisten ehtojen tiivistelmät perustuvat kunnille ja elyille pidettyjen koulutusten esitysmateriaaleihin.

Tukiopas 2023

Tukiopas_2023. Tukiopas on tiivistelmä tukihakuun liittyvistä keskeisimmistä muutoksista tämän hetken tietoihin perustuen. Oppaan sisältö perustuu Suomen Capsuunnitelmaan, Valtioneuvoston asetuksiin sekä Ruokaviraston koulutusmateriaaleihin. Oppaan on koonnut Kalajoen yhteistoiminta-alueen maaseutuasiamies Timo Rahja.

Ehdollisuuden opas 2023

Ehdollisuuden opas 2023 on julkaistu. Ehdollisuus tarkoittaa perusvaatimuksia, joiden noudattaminen on viljelijätukien ehtona. Ehdollisuus korvaa nykyiset täydentävät ehdot ja viherryttämistuen. Lisäksi ehdollisuuteen kuuluu aiempaa enemmän ympäristö- ja ilmastotavoitteita edistäviä vaatimuksia.

Eläinten hyvinvointikorvauksen haku 9.1-2.2.2023

Eläinten hyvinvointikorvauksen haku on avoinna Vipu-palvelussa 9.1-2.2.2023.

Sitoumusehdot on jaettu yleiseen osuuteen sekä eläinlajikohtaisiin ehtoihin (naudat, lampaat ja vuohet, siat, siipikarja).

EU-eläinpalkkioiden haku vuonna 2023

Vuodesta 2023 lähtien kaikkia eläinpalkkioita tulee hakea vuosittain. Palkkioita voi hakea ainoastaan sähköisesti Vipu-palvelussa. EU-eläinpalkkion hakuaika on 9.1.–24.1.2023. Eläinpalkkioiden hakuohje.

Tukioikeuksien käytöstä luovutaan vuoden 2022 lopussa

Tukioikeusjärjestelmästä luovutaan vuoden 2022 lopussa. Se tarkoittaa, että tukioikeudet lakkaavat olemasta ja menettävät arvonsa.

Tukioikeusjärjestelmä päättyy samalla, kun EU:n yhteisen maatalouspolitiikka uudistuu. Nykyiset tukioikeudet ovat olleet voimassa vuodesta 2006 asti. Tukioikeuksien käytöstä luopuminen ei edellytä toimenpiteitä niiden nykyisiltä omistajilta tai haltijoilta.

Vuoden 2022 syysilmoitus on jätettävä viimeistään 27.10.2022

Ilmoituksen voi tehdä vipu-palvelussa tai lomakkeella 465. Tee syysilmoitus lohkoista, joilla toteutat toimenpiteitä:

  • pellon talviaikainen kasvipeitteisyys
  • lietelannan sijoittaminen peltoon
  • ravinteiden ja orgaanisten aineiden kierrättäminen

 

Tarkista toimenpiteiden vaatimukset ruokavirasto.fi-sivustolta. Ruokaviraston sivuilta löytyy myös Vipu-ohje syysilmoituksen tekoon.

 


Tapahtumat/koulutukset

TUKIHAKUKOULUTUKSET

Siikalatvan maaseutuhallinnon yhteistoiminta-alue järjestää tukihakukoulutukset

17.4.2024 Pulkkilassa valtuustosalissa klo 9.30-14.00

24.4.2024 etätilaisuus (Teams) klo 17-19.30 yhteistyössä Tyrnävän YTAn kanssa.

Pulkkilan tilaisuuteen ennakkoilmoittautuminen kahvituksia varten. Ilmoita osallistumisestasi maaseutupalvelut@siikalatva.fi tai tekstiviestitse/WA maaseutuasiamiehille.

Osallistu etätilaisuuteen.

GOLDEN FIELDS-VILJELIJÄTAPAHTUMAT

23.4.2024 klo 12-14 Rantsila – Wanha Meijeri Paavolantie 10

24.4.2024 klo 17-19 Rantsila – Wanha Meijeri Paavolantie 10

Kausi 2024 – hinnoittelu – laatu – viljelysopimukset – urakointi – kuljetukset

Tervetuloa! Ilmoittautuminen 18.4.2024 mennessä.

Golden Fields-viljelijätapahtumat

KASVINSUOJELUAINETUTKINTO

18.4.2024 klo 17.30-21.00 Ylivieska

Ilmoittaudu Ylivieskaan oheisesta linkistä 12.4.2024 mennessä

2.5.2024 klo klo 10-15.00 Haapajärvi

Ilmoittaudu Haapajärvelle oheisesta linkistä 25.4.2024 mennessä

Kasvinsuojeluainetutkinto on uusittava viiden vuoden välein. Sitä tarvitaan ostettaessa ja käytettäessä ammattikäyttöön tarkoitettuja kasvinsuojeluaineita tai jos kasvinsuojeluaineiden käyttö on ammattimaista. Ammattimaisesti kasvinsuojeluaineita käyttävät esimerkiksi puutarhurit, maanviljelijät, maatalouskaupan myyjät, viheralueidenhoitajat ja metsäkoneen kuljettajat.

 

Skip to content