Kunnanjohtajan blogi

Kevään puhutuimmat - sotea, kouluja ja vähän talouttakin

01.04.2019

 

Sote-soppaa !

Talven aikana keskustelunaiheeksi nousi ensin vanhuspalveluitten tila valtakunnassa ja seuraavaksi sote - tai pikemminkin sote uudistuksen kaatuminen. 

Siikalatvan kunta on järjestänyt sote-asiansa pitkällä ulkoistussopimuksella Mehiläisen kanssa. Sote-uudistuksen kaatuminen ei meitä tältä osin hetkauta eikä muuta akuutisti tilannetta suuntaan eikä toiseen.

Vanhuspalveluitten osalta kuntaan saapuneet palautteet lisääntyivät talven aikana keskustelun virittyä valtakunnalliseksi.  Tarkastus- ja valvontatoimia on myös lisätty - eriasteisia tarkastuksia on Siikalatvan alueen yksiköihin tehty talven aikana kymmenkunta. Pääosa kunnan, mutta myös Avin toimesta. Puutteita ja korjattavaakin on löytynyt, mutta kovin jyrkkiin toimiin ei ainakaan toistaiseksi tehdyt havainnot ole johtaneet. Suurennuslasin alla ovat juuri isot terveydenhoitoalan yksityiset toimijat.  On hyvä asia, että tärkeään asiaan on kiinnitetty huomiota niin valtakunnan kuin paikallisellakin tasolla.

Koulutusta

Vaalipuheissa on vaadittu toisen asteen koulutusta maksuttomaksi.  Siikalatvalla tämä on lukiokoulutuksen osalta pitkälti jo toteutettu. Kirjat, kyydit, läppärit ja jopa ajokortti paremman oman kulkumahdollisuuden turvaamiseksi on luvattu kunnan toimesta.  Samalla on kehitetty lukiota houkuttelevammaksi uusilla hyväkuntoisilla tiloilla ja opintotarjotinta kehittämällä. Jatkossa seuraa paremmat digitaaliset mahdollisuudet.  Opiskelijoita aloittaakin sitten syksyllä nelisenkymmentä.

Peruskoulun osalta Pulkkilassa on vanhan purku ja uuden rakentaminen työn alla. Saamme 2020 vuoden loppuun uudet terveet koulutilat ja siinä sivussa ajanmukaiset liikuntatilat ja kirjaston.  Kuntakeskuksen viihtyvyys ja palveluvarustus saadaan tälle vuosituhannelle. 

Kuntataloutta !

Kunnanhallitus allekirjoitti tilinpäätöksen, joka kuntakonsernin osalta oli  vahvasti plussalla, mutta peruskunnan osalta -65 tuhatta alijäämäinen.  Käytännössä lähes  nolla tulos, vaikka ylimääräisiä poistoja tehtiin tänäkin vuonna eli vanha lukiorakennus kirjattiin nollaan kirjanpidossa sen jäätyä pois käytöstä.  Valtakunnallisesti 2/3 osaa kunnista teki alijäämäinen tuloksen, joka kertoo lähinnä verotulojen pettäneen pahan kerran budjetoidusta.  Siikalatvalla ennusteet olivat varovaisia ja siksi budjetti pitikin kutinsa hyvin.

Vaalit ovella !

Tätä kirjoitettaessa vaalit ovat ovella , mutta uusia avauksia voi tulla vielä ennen vaalipäivää uusiakin.  Siikalatvalla on ollut paneeleita ainakin yrittäjien vetämänä Jedulla ja kunnan järjestämänä Rantsilassa Gananderin koululla.  Väkeä ja hyviä ehdokkaita on ollut väittelyissä mukana.  Rantsilassa oli mm. 6 istuvaa kansanedustajaa, joista yksi ministeri , samassa paneelissa.  Lieneekö ollut aikaisemmin yhtä arvovaltaista joukkoa samaan aikaan paikalla kunnassamme.  Omat paikalliset ehdokkaamme Asko Alasalmi erikseen mainiten pärjäsivät tasapäisesti kansanedustajien kanssa  väittelyissä. 

Lämmintä ja menestyksestä kevättä kaikille kuntalaisille !

Pauli Piilma

kunnanjohtaja

 

 

Pauli Piilma,
Kunnanjohtaja