Kunnanjohtajan blogi

Syksyn saldoa

02.11.2018

 

Syksy on kunnan vuodenkierrossa kiivain aika päätöksentekoa ajatellen. Seuraavan vuoden budjetti ja toimintasuunnitelmat valmistuvat jouluksi. Sitä ennen on ratkottava mitä investoidaan, mihin halutaan panostaa ja kuinka paljon. Veroprosentitkin päätetään vasta ,kun  tulot ja menot on raamitettu riittävän tarkasti.

Siikalatvalla on kunnan taloutta laitettu kuntoon parin viime vuoden aikana ja nyt budjetin teossa se jo hiukan helpottaa tilannetta.  Budjetti on kunnanjohtajan alustavan esityksen mukaan lievän  + merkkinen  ilman erityisen suuria uusia kulukarsintoja - puhumattakaan veronkorotuksista, joita tuskin kukaan nyt kaipaa. Kunnanhallitus ja valtuusto päättävät veroprosentit 12.11.2018 kokouksissaan.   Kunnanjohtajan esitys on, että veroprosentit säilytetään ennallaan.

Investoinnit ovat ensi vuotta koskevien suunnitelmien mukaisesti nousemassa olennaisesti aiempia vuosia korkeammalle tasolle.  Pulkkilan peruskoulun alaluokat, liikuntasali ja mahdollinen kirjasto ovat suurin hanke 2019-2020 vuosille. Vanhan paloaseman tultua vuokratuksi yrityskäyttöön, tulee uusi laajennus tehdä  todennäköisimmin Laanilaan. Varoja on osoitettava jo 2019 budjettiesitykseen.

Uutta elinkeino-ohjelmaa kirjoitetaan edelleen tavoitteena saada se vahvistetuksi joulukuun budjettivaltuustossa. Valmistelutyöhön on valjastettu uutena resurssina yrityspalvelupäällikkö Ismo Mäkeläinen. Valtuuston seminaarissaan antamien evästysten mukaan panoksia tullaan esittämään lisää vuoden 2019 budjetissa. Yritystiloihin investointi mahdollistetaan ja myös markkinointitoimet saavat omat rahalliset resurssinsa. Yritystontit ja omakotitontit saavat molemmat oman kampanjansa- ei jää investointi tontin hinnasta kiinni !

Kouluverkkopäätökset ja elinkeinojen kehittämisen aktivointi  ovat  kunnanjohtajan näkökulmasta ehkäpä syksyn isoimmat asiat. Molemmissa päästänee loppuvuoden aikana hyviin päätöksiin ja vähitellen saadaan kehitys paremmalle uralle !  

Kuntatalous raamittaa kuitenkin lopulta kaikkea. Siikalatvan talous ei kestä ikäviä yllätyksiä miltään suunnalta !  Siinä määrin kehitetään ja investoidaan kun varoja on käytettävissä - ei yhtään  enempää !   Kunnan tehtävä on huolehtia kuntalaisten hyvinvoinnista.  Pitkällä tähtäimellä se edellyttää myös talouden tasapainoa !

Siikalatvalla 2.11.2018

 

Pauli Piilma

Kunnanjohtaja

Pauli Piilma,
Kunnanjohtaja