Ikimuistoinen hellekesä !

06.08.2018

Kyläpäivät on taas tältä kesältä juhlittu.  Rantsila päivien hetkellistä sadetta lukuun ottamatta helteisiä päiviä vietettiin!  Ohjelmassa oli uutta ja vanhaa – itse sain osallistua mm. kolmella kylällä  Siikalatva kutsuu -hankkeen järjestämään kiertoajeluun eri kylien kiinnostavissa kohteissa. Vielä oli paljon uutta nähtävää – meillä on hienoja kirkonkyliä !   

Rantsila-päivien puheen pitäjä oli itseoikeutetusti vapaalle jäänyt  Aimo Lehmikangas, joka piti oman työuransa aikaa kuvailevan katsauksen ja ennusteli hiukan tulevaakin.  Viimeisenä työkuukautenaan hän perehdytti hyvin  seuraajansa Hannu Komun työtehtäviinsä.

Kesä oli otsikon mukaisesti helteinen –  useimpien mielestä tuskaisen kuuma.  Tätä kirjoittaessa ilmat ovat jo viilenneet, mutta muistijälki jäi tällä kertaa itselleni vahvana.  Kunnassa tulee varautua kuumuuteen tulevina kesinä. Viilennystä on saatava ainakin heikkokuntoisille vanhuksille ja myös pikkulapsille. Liika kuumuus on haitaksi terveydelle ja voi viedä pahimmassa tapauksessa hengen.  Asiaa on hoidettava hyvissä ajoin kun viilennyslaitteita on vielä saatavilla.  Asian ongelmallisuuteen heräsi myös soteministeri Annika Saarikko , joka heinäkuun lopulla laittoi kirjeen kuntiin ja sairaanhoitopiireihin kuumuuden haittojen ehkäisemiseksi.  Tuossa vaiheessa asia oli jo  kovasti jälkijunassa , mutta tulevia vuosia varten opiksi kuitenkin.  

Helle oli hyödyksi turvetuotannossa, jossa saavutettiin ennätysvuosia monin paikoin. Maatalous sen sijaan kärsii kuivuuden heikentämistä satonäkymistä.  Rehutilanne saattaa olla vaikea tulevana talvena monilla  maidontuottajilla. 

Syksy tuo muutoksia Siikalatvan kunnan toimintaan – lukio alkaa Jedulla Piippolassa 24 uuden oppilaan voimin. Uutta sisältöä myös tarjoten.  Muilta osin koulut jatkavat syksyllä ennallaan. Pulkkilan tulevan uuden alakoulun paikkaa, huonetilasuunnitelmaa ja kustannusarviota käsiteltiin valmisteluryhmässä juhannusviikolla ja syksyllä jatketaan.

Vuodeosasto siirtyi Rantsilaan  pahimmilla kesähelteillä, joten muuton keskellä vaivasi vielä kuumuus.  Siirto puhutti paljon varsinkin Pulkkisia ja Piipposia, mutta kunnan ja Mehiläisen välisen sopimuksen puitteissa on tähän asti toimittu.  Tuleva aika näyttää miten palvelu jatkossa toimii.

Sote-soppa kiehuu yhden vuoden pitempään taas valtakunnan tasolla – valmistelussa mukana olevien motivaatio alkaa jo kärsiä aina vaan venyvistä aikatauluista. Koko uudistuksen uskottavuus alkaa olla koetuksella!

Kunnan isot teknisen puolen kilpailutukset on myös saatu päätökseen kesällä. Paikalliset yritykset tulevat jatkossa tekemään ison osan aikaisemmin kunnan omana työnä tekemistä töistä. Hyöty tulee tämänhetkisen arvion mukaan olemaan molemminpuolinen. Kunta säästää ja yritykset saavat lisää töitä.

Uusi ABC-avasi ovensa 2.8.2018 ja se on nyt helteelläkin viileä keidas ja todellinen pysäyttäjä 4-tien varressa Pulkkilassa.  Hienoa , että pääsimme nykyaikaan tältäkin osin.

Valtakunnallinen Yrittäjän päivä on keskiviikkona 5.9.2018.  Siikalatvan kunta tarjoaa yrittäjille kahvit Pulkkila-salissa illalla klo 18.00-20.00  Paikalle kutsutaan myös  valtuutetut ja meillä on tilaisuus  yhdessä  yrittäjien ja kuntapäättäjien kesken keskustellen pohtia, miten saisimme parannettua yrittämisen edellytyksiä yhteisessä kunnassamme.

Syksyä kohti mentäessä !  

Pauli Piilma

kunnanjohtaja

 

 

 

 

 

 

Pauli Piilma,
Kunnanjohtaja