Blogi

Miksi onnistuimme?

20.12.2019

On joulukuun toinen torstai vuonna 2030. Kunnantalolla on perinteinen avointen ovien päivä ja tarjolla joulupuuroa ja glögiä. Samalla juhlimme Vuoden Kuntamenestyjän titteliä, jonka saimme äskettäin. Tälle päivälle sattui myös kuntavierailu Etelä-Pohjanmaalta. Puolenkymmentä sikäläistä kunnanjohtajaa sekä pari elinkeino- ja hyvinvointijohtajaa ovat tulleet kuulemaan menestystarinaamme. Meidän kunnanjohtajamme esittelee kuntaa ja sen toimintaa näin.

Siikalatvan kunta täytti viime vuonna 20 vuotta. Väkiluku on kasvanut viimeisen 10 vuoden ajan ja on nyt noin 6 200. Kunnan talous on vakaalla pohjalla ja palvelut vähintäänkin hyvät. Olemme halunneet nostaa keskiöön kuntalaisten hyvän elämän ja sen tukemisen. Kuntalaiset ovatkin olleet aktiivisesti mukana palvelujen kehittämisessä ja uusien palvelumallien kokeiluissa. Keskeneräisten mallien päästäminen testiin ei ollut aluksi helppoa, mutta siihenkin totuttiin. Tuotamme monia palveluja yhdessä kumppanikuntien kanssa ja hyödynnämme laajasti myös muita yhteistyöverkostoja sekä uusinta teknologiaa.

Väkilukuun suhteutettuna Siikalatvalla on yrityksiä enemmän kuin missään muualla Suomessa. Tässäkin avaintekijä on ollut verkostoituminen. Suurin osa yrityksistämme on pieniä, mutta ne osaavat toimia ketterästi yhteen. Isompiin työkohteisiin ne lähtevät joukkueena, joiden kokoamisessa kunnallakin on vahva rooli. Isoja yrityksiä alueellamme on noin 20. Ne työllistävät pienempiä ja raivaavat myös heille tietä kohti laajempia markkinoita. Noin puolet yrityksistämme keskittyy maatalouden ja luonnontuotteiden jalostamiseen. Näiden biotuotteiden kansainvälinen kysyntä on yllättänyt meidät kaikki.

Kymmenkunta vuotta sitten liitoskunnan valtuutetut löysivät yhteisen sävelen. He loivat vision, jossa radikaali koulukonsepti ja rohkea elinkeino-ohjelma kietoutuivat yhdeksi toisiaan ruokkivaksi kasvun moottoriksi. Virkakoneiston kellotaajuus säädettiin yrittäjien tahtiin.

Siikalatvan koulua pidetään nyt edelläkävijänä alallaan. Voimme tarjota alueen nuorille lähes rajattomat opiskelumahdollisuudet, ja meiltä valmistuu niin ammatillisen kuin akateemisen tutkinnon suorittaneita paikallisten yritysten tarpeisiin. Meidän oppilaitoksemme myös tuottavat sisältöä kansainvälisille oppilaitoksille.

Miksi onnistuimme? Meillä oli yhteinen iso tavoite. Ajattelimme ja teimme isosti. Uskalsimme kokeilla epävarmoja juttuja. Viestimme jatkuvasti monin keinoin ja kanavin. Innostuimme yhä uudelleen ja teimme järjettömän paljon töitä. Tärkeintä kuitenkin oli usko onnistumiseen.

Vieraat kiittelevät, ja kunnanjohtaja ehtii parahiksi toiseen vierastilaan kuuntelemaan eskareiden joululaulua.

Toivotan kaikille rauhaisaa joulua ja menestystä vuodelle 2020!

Seija Junno,
Kunnanhallituksen puheenjohtaja