Virtuaalisesti vahvemmaksi - uudenlaiset mahdollisuudet oppia näkyvät Siikalatvan lukion arjessa.

21.11.2019

15.11.2019 Siikalatva
 
Virtuaalisesti vahvemmaksi - uudenlaiset mahdollisuudet oppia näkyvät Siikalatvan lukion arjessa.
 
Oppilasmääränsä syksyllä 2019 lähes kaksinkertaistaneessa Siikalatvan lukiossa puhaltaa nyt paljon uusia tuulia, sillä lukio tarjoaa aikaisempaa monipuolisempia oppimismahdollisuuksia uusien ja nykyaikaisten teknologioiden avulla keväällä alkaneen kehitysprojektin myötä. Kehitysprojektin mukana Siikalatvan Piippolassa sijaitsevaan lukioon on tuotu kaksi uutta ja merkittävää asiaa: Virtuaalilaseja ja laajan valikoiman korkeakoulukursseja. 
 
Uusia ratkaisuja eteenpäin vievä projektipäällikkö Iikka Järvenpää on tulevaisuuden suhteen toiveikas: "Siikalatvalla on nyt hyvä meininki päällä, asioita halutaan aidosti kehittää eteenpäin ja tuloksiakin on viime aikojen toimenpiteiden ansiosta saatu: Vuonna 2017 lukion aloitti seitsemän opiskelijaa, vuonna 2018 aloittaneita oli jo 24 ja tänä vuonna uusia opiskelijoita tuli 34 - käytännössä tuplaten koko lukion opiskelijamäärän.” Tämän lisäksi vuonna 2018 sekä tänä vuonna lukion opinnot aloitti myös kolme kaksoistutkintoa suorittavaa. Myös kansainvälisyys lukiolla on kuluvan syyslukukauden aikana lisääntynyt kahden vaihto-oppilaan ansiosta.
 
Virtuaalilasien hankinta on osa Virtuklubi-projektia, jonka myötä lukio ja samassa rakennuksessa toimiva koulutuskeskus JEDU ovat saaneet yhteiskäyttöön Oculuksen valmistamia Quest VR-laseja, joita voidaan käyttää osana opetusta syventämään oppimista ja tarjoamaan vaihtelua oppiaineisiin. Tällä hetkellä opettajia perehdytetään lasien käyttöön, jonka jälkeen he voivat ottaa mukaan virtuaalilasit osaksi opetusta.
 
"Virtuaalilasit eivät tule korvaamaan perinteistä opetusta, mutta tulee teknologiana täydentämään sitä. Etu oppikirjoihin verrattuna on mahdollisuus kolmiulotteisuuteen ja uudenlaiseen hahmottamiseen. Matka esimerkiksi eurooppalaiseen taidemuseoon tulee huomattavasti halvemmaksi ja helpommaksi virtuaalilaseilla" kommentoi projektipäällikkö Iikka Järvenpää.
 
Korkeakoulukurssi-tarjonta on järjestetty niin, että opintojansa aikataulussaan suorittanut opiskelija voi ottaa minkä vaan suomalaisen korkeakoulun kurssitarjottimelta verkkokursseja maksutta ja niistä tulleet suoritukset hyväksytään osana lukion kurssikertymää. Näin opiskelijat saavat konkreettista kokemusta korkeakouluopinnoista ja tietoa eri alojen kiinnostavuudesta. Jo useampi opiskelija on lähtenyt mukaan suorittamaan korkeakoulukursseja. Tähän mennessä opiskelijat ovat valinneet muun muassa seuraavia kursseja: "Elimistön rakenne ja toiminta", "Personallisuuspsykologia 1" ja "Johdatus oikeustieteisiin". 
 
Opiskelijoiden kokemukset ovat olleet tähän asti hyviä. Lukio-opiskelija Salla Rantonen kuvailee kokemustaan korkeakoulukurssista seuraavasti: "Aiheet on ollut itselleni tosi mielenkiintoisia ja siksi on myös ollut motivaatiota tehdä tuota kurssia. Eikä ole ollut edes niin rankkaa, kuin aluksi oletin."
 
Myös toisella opiskelijalla, korkeakoulukurssin loppuun jo suorittaneella Heljä Mehtälällä on kurssista positiivista sanottavaa: "Se antoi hyvän varmistuksen tulevaisuuden suunnitelmille ja kokemuksen yliopisto-opinnoissa vaadittavaan työskentelytapaan. Työtä oli melko paljon, sillä kurssini oli melko laaja ja aikaakin kului tunteja viikossa. Tiivistetysti kuitenkin hieno kokemus".
 
Projektipäällikön mukaan Siikalatvan lukion valitsema "avoin malli" oli tarkkaan harkittu: "Pienen lukion haasteena olisi ollut rakentaa vain Siikalatvalle räätälöityjä korkeakoulukursseja, joten näimme parhaaksi tarjota laajaa, oppilaitosten rajat ylittävää jo olemassa olevaa kurssivalikoimaa verkon kautta opiskelijoillemme."
 
Valikoimaa hyödynnettävistä korkeakoulukursseista löytyy erinomaisesti - Opintopolku.fi palvelun haku antaa avoimia verkossa opiskeltavia verkkokursseja noin 2000 kpl (https://opintopolku.fi/app/#!/haku/avoin?page=1&articlePage=1&organisationPage=1&itemsPerPage=25&sortCriteria=0&facetFilters=teachingLangCode_ffm:FI&facetFilters=formOfStudy_ffm:opetusmuotokk_4&tab=los)
). 
 
Kasvanutta opiskelijamäärää ei voi laittaa kuitenkaan vain korkeakoulukurssien ja virtuaaliteknologian ansioksi. ”Muutto vanhoista tiloista koulutuskeskus JEDUn moderniin tiloihin, opiskelijoille ilmaiseksi käyttöön tulevat läppärit ja koulukirjat, sekä maksuton ajokortti ovat olleet erittäin merkittävässä roolissa lukion kasvaneelle suosiolle” summaa projektipäällikkö Iikka Järvenpää
 
Lisätietoja medialle antaa: 
 
Projektipäällikkö
Iikka Järvenpää